Feedback

E-mail Feedback

Sending feedback...

Thank you for your feedback.

Please complete all fields before submitting.

The email address entered is invalid. Please enter a valid email address.

Udskriv
Forstør tekst
Læs tekst højt
INDKØBT TIL UDLÅN

InsideOut

Rosa Tolnov Clausen
2015 / Syddanmark
Kunstnerhuset, Skærbæk Fritid Kunstnerhuset, Skærbæk Fritid Storegade 46 6780 Skærbæk Danmark
Rosa Tolnov Clausen om værket

Hvilke tanker/overvejelser ligger der bag dette værk?

Udgangspunktet fra kuratorerne af udstillingen MINDCRAFT15, GamFratesi, var sætningen: ”Inbetween mind and craft. Thinking craft but also thinking why?”. Derudover ønskede GamFratesi sig et farverigt, tekstilt udendørs værk.

I processen reflekterede jeg over spørgsmålene: Hvorfor egentlig stadig skabe håndlavede tekstiler?  Hvad er det de kan? Hvorfor har håndlavede tekstiler skabt af danske vævere som Vibeke Kilnt, Kim Naver og Gerda Henning stadig en relevans i dag?

Ved at fordybe mig i deres arbejde, blev det tydeligere for mig, at netop disse spørgsmål, undersøgelsen og nysgerrigheden er essentiel for udvikling. Arbejdet med håndvæven ligger til grund for den industrielle vævning. En lærredsbinding vævet i jernalderen for 2000 år siden, er den samme, som den der bliver vævet på industrielle væve i dag. Vi har brug for eksperimenter, afprøvninger, test og spørgsmål for at blive ved med at udvikle os. Derfor har håndværket stadig en relevans.


Hvordan kan værket ses i forhold til dit øvrige arbejde?

Det vævetekniske udgangspunkt for InsideOut er skandinaviske væveteknikker og traditioner, udført på en traditionel svensk skaftevæv. At tage udgangspunkt i de vævetraditioner, der er, der hvor jeg befinder mig, er et af kendetegnene i mit arbejde. Ofte har jeg i mine projekter et socialt fokus. InsideOut var det første projekt i lang tid, hvor jeg i meget høj grad har fordybet mig i at lære nye materialer at kende i praksis på håndvæven. Jeg har fokuseret på at skabe et unikt udtryk gennem kombinationen af traditionelle vævebindinger, plastik garn og spraymaling.

Men både i denne proces og når mine projekter har et socialt fokus, er det med en vision om at udvikle vævehåndværket. At udfordre og udforske og forhåbentlig skabe fornyet interesse for håndværket så denne viden holdes i hævd og bevares i vores kultur.


Hvilke materialer og/eller teknikker har du brugt?

Den forudsætning, at udstillingen skulle foregå udendørs, tvang mig til at tænke anderledes end ellers i mit valg materialer. Hvor jeg ofte arbejder i traditionelle materialer såsom uld, hør, klude o.a. begyndte jeg nu at arbejde i plastik film, nylon reb og polyuretan. Derudover tvang det begrænsede farvekort for de ønskede materialer mig også i denne sammenhæng til at tænke alternativt. For at få farve på tekstilerne, blev kompositionerne, jeg havde skabt, spraymalet på. En proces, der kan virke ret brutal, når man tænker på de mange timer, hvor tekstilerne med stor nøjsomhed er blevet vævet med håndkraft, men samspillet mellem de traditionelle teknikker, det halv transparente faste polyuretan garn og de spraymalede kompositioner skabte et spændende udtryk, der både peger ud i fremtiden og har rodfæste i fortiden. Som beskuer kan man gå på opdagelse i værket, afhængig af vinklen og perspektivet tekstilerne betragtes fra, spiller de sammen. Farverne bliver tydeligere eller fader ud og vævebinderne træder frem eller forsvinder. En anden ting, der begejstrede mig var kontrasten mellem det ukontrollerbare og uforudsete i sprayprocessen i forhold til den omhyggelige rytmiske arbejdsproces ved væven.


Title: InsideOut
Department: Deponeret kunst
Object Number: SKFK-2015-009
Type: Textile
Material: PU, PET, rustfrit stål, aluminium, akrylspraymailing
Dimensions: 119 × 84 cm
Place of purchase: MINDCRAFT15, Designmuseum Danmark
Date: 2015

ACCESSIBILITY

Not available for loan
Cannot be visited
Read more about the program

LOCATION

PICTURES (6)

Foto: Pernille Klemp, MINDCRAFT15, Designmuseum DanmarkFoto: Pernille Klemp, MINDCRAFT15, Designmuseum DanmarkFoto: MINDCRAFT / jeppegudmundsen.comFoto: MINDCRAFT / jeppegudmundsen.com
Relaterede værker